Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Évente ötezer orvosi műhiba Ausztriában

MTI
2004.09.26. 13:04
A 8,1 milliós Ausztria kórházaiban évente mintegy ötezer orvosi műhibát követnek el, amelyek felét valószínűleg könnyedén el lehetne kerülni - állította az osztrák közszolgálati televízióban dr. Norbert Pateisky, a bécsi általános kórház (AKH) képviselője.

A becslést az osztrák tömegtájékoztatás szinte valamennyi orgánuma közölte. A megkülönböztetett érdeklődést az magyarázza, hogy egy grazi bíróság a napokban - még nem jogerősen - felmentett 5 orvost egy műhibaperben.

Tévedésből rákos

A sajtó szerint a grazi kórházban 2000 őszén rákos megbetegedést állapítottak meg tévesen egy 73 éves férfinél, akit feleslegesen meg is operálták. Az orvosok eltávolították a férfi gyomrát, lépét és epéjét is. A beteg egy hónappal az operáció után meghalt.

Az ügyben másfél évvel ezelőtt már felmentettek egy orvost, aki a gyomor- és nyelőcsövi panaszokkal jelentkező férfinél szövettani vizsgálatot végzett, és hibásan azt állapította meg, hogy a férfi ritka rákos megbetegedésben szenved. A bíróság szerint ez az első vizsgálat csak alapot jelenthetett az újabb vizsgálatokhoz, így az orvos a továbbiakért nem felelős.

Az első vizsgálat eredményeit megvizsgálta egy másik orvos is, aki viszont azt állapította meg, hogy rákról szó sem lehet. Úgy gondolta azonban, hogy a minta a rákos daganat pereméről származik - ami lehet negatív is -, így a kórlapon megerősítette a rákos megbetegedést. Nem konzultált az első orvossal, arra hivatkozva, hogy ez nem is kötelessége, így a beteg a műtőasztalra került, majd meghalt. A bíróság felmentette az öt orvost a gondatlanságból elkövetett halálokozás vádja alól.

Meg lehetne előzni

A Kronen Zeitung című bécsi napilap vasárnap az üggyel kapcsolatban "Életveszélyes zavarok a műtőkben" címmel megjelentett írásában elcserélt betegekről, hibás diagnózisokról és fáradt orvosokról adott hírt.

A bulvárlap megszólaltatta Norbert Pateiskyt, aki elmondta, volt olyan eset, amikor egy fordítva felrakott röntgenfelvétel miatt az orvosok egy beteg "rossz oldalát" operálták meg.

Egy 15 éves fiú pedig azért halt meg, mert nem üres gyomorral jelentkezett kemoterápiás kezelésre, így kezelését továbbadták az orvosok, s a beavatkozást végül elvégző orvos tévedésből rossz hatóanyagot fecskendezett be. Pateisky szerint sok mindent el lehetne kerülni, ha az operációk előtt egy ellenőrzési lista előírásait érvényesítenék az osztrák kórházakban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!