Sztecura rosszul lett a bíróságon

MTI
2004.09.29. 13:25
Védői perbeszéddel folytatódott szerdán az élet elleni és más súlyos bűncselekményekkel vádolt Leonyid Sztecura büntetőpere a Fővárosi Bíróságon. A vád szerint az ukrán-izraeli állampolgárságú Sztecura egy Magyarországon tevékenykedő, orosz és ukrán származású személyekből álló, jól szervezett és jelentős erőt képviselő bűnözői csoport vezetője volt.

Az egyik vádpont szerint 1997-ben elszámolási vita miatt, Sztecura utasítására foglyul ejtették az egyik ellenérdekű alvilági csoport tagját, egy csecsen származású orosz állampolgárt, azért, hogy megöljék. Sztecura emberei ütlegelték a sértettet, gépkocsiba tuszkolták, egy erdőbe vitték, és többször megszúrták. Az illető mégis életben maradt, ebben az ügyben tehát Leonyid Sztecura felbujtóként elkövetett emberölési kísérlet vádjával áll bíróság előtt. A vádiratban bűnszervezetben elkövetett zsarolás is szerepel, kedden pedig az ügyész kiterjesztette a vádat, és társtettesként elkövetett, személyes szabadság megsértésével is megvádolta Sztecurát. Mindezek alapján az ügyész végrehajtandó szabadságvesztést kért, az országból történő végleges kiutasítást, és azt, hogy zárják ki a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségét.

A védő azt mondta szerdai perbeszédében, hogy védence ellen "kreált, irányított eljárás" folyik, a Sztecurára terhelő vallomást tevő harmadrendű vádlottat személyes gyűlölet motiválja. Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy az emberölési kísérlet ügyében a tényleges bántalmazók nincsenek meg.

Október negyedikén lesz három éve, hogy Sztecurát előzetes letartóztatásba helyezték, és ha ügyében addig nem születik ítélet, akkor meg kell szüntetni az előzetes letartóztatást. A keddi tárgyalási napon Sztecura kétszer is magas vérnyomás miatti rosszullétre panaszkodott, emiatt a tárgyalást félbeszakították. Lassó Gábor bíró szerdán közölte: a büntetésvégrehajtás egészségügyi szolgálata megvizsgálta és gyógyszerekkel látta el a vádlottat.