Tömeges madárpusztulás Csukcsföldön

MTI
2004.10.05. 11:36
Tömeges madárpusztulás történt Csukcsföldön, amelyet feltehetően egy hajóból kiömlött gázolaj okozott. A környezetvédelmi szakemberek kérték a vlagyivosztoki természetvédelmi hatóságokat a Pionyer Szlavjanki nevű hajó ellenőrzésére - közölte kedden Mihail Ziviljev, a csukcsföldi rendkívüli helyzetek illetékese.

Közel hétszáz, olajtól összeragadt szárnyú madármadártetemet vetettek partra a hullámok hétfőn a csukcsföldi Enurmino és Nyeskan falvak térségében. A tetemekre vadászok bukkantak rá, a parti vizekben azonban nem fedezték fel olajszennyeződés nyomait. Környezetvédelmi szakemberek Anadirból kedden immár második napja próbálják helikopterrel megtekinteni a helyet, ahol a madártetemeket megtalálták, de a hóesés és a köd miatt mindeddig nem sikerült felszállniuk.

A Csendes-óceán és Csukcsföld jeges-tengeri vizein elhaladó valamennyi hajó mozgását ellenőrző tengeri mentő központ közlése szerint a Pionyer Szlavjanki kedden az 58. szélességnél haladt. A környezetvédők össze kívánják vetni a hajó fedélzetén található kőolajszármazékokat a madarak szárnyáról levett mintával.