Elhagyta Japánt a Ma-on tájfun

MTI/Reuters
2004.10.10. 10:06
Legkevesebb négyember halálát okozta a Japán keleti részén végigsöprő Ma-on tájfun, amely közép-európai idő szerint vasárnap hagyta el a szigetországot - jelentette a japán tömegtájékoztatás.

Ez volt a legnagyobb erejű tájfun, amelyet Japán keleti területein az elmúlt tíz évben tapasztaltak. A Ma-on sártengerrel árasztotta el épületeket, egyes helyeken metró- és vasúti alagutakat is eltorlaszolt. A rendőrség négy halálesetet erősített meg, a sajtó ugyanakkor öt halottról számolt be. Négy embert eltűntként tartanak számon.

A vasúti közlekedés helyreállítása folyamatban van. A légi közlekedés a Tokiói Narita és reptéren már helyreállt. Előző nap a rendkívüli időjárás miatt Japán középső és keleti részében leállították a Sinkanzen szuperexpressz közlekedését, ami több ezer embert érintett. Töröltek kétszáz belföldi és külföldi légi járatot.

A Ma-on (Nyereg) szombaton Japán keleti partvidékén csapott le, hatalmas közlekedési káoszt okozva. A tájfun óránkénti 160 kilométeres széllel és viharos erejű esőzéssel érkezett. A Szuzuka tartományban lévő Irozaki foknál ugyanakkor óránkénti 243 kilométeres széllökéseket mérték.

A tájfun miatt a szervezők vasárnapra halasztották a Forma-1-es Japán Nagydíj szombati programját is. Míg átlagosan évente három tájfun éri el Japán partjait, idén a Ma-on már a kilencedik volt. Két héttel korábban a Meari tombolt a szigeteken, 27 halálos áldozatot hagyva maga után.