Kutyariasztóval keltett pánikot

MTI
2004.10.19. 12:20
Nem mérges gázt, hanem kutyariasztására használatos sprayt permetezett szét az a 26 éves drogfüggő fiatalember, aki szeptember végén két alkalommal riadalmat okozott egy pozsonyi postán - tájékoztatta a sajtót kedden a szlovák rendőrség. A sajtó korábban terrortámadásra gyanakodott, mert ötven embert egy éjszakára kórházi megfigyelés alá helyeztek. Elterjedt olyan értesülés is, hogy a postahivatalban világháborús harci gázokat: foszgént és klórpikrint használt a támadó.

Az azóta rendőrkézre került gyanúsított valójában egy kereskedelmi forgalomban hozzáférhető, ebek elriasztására alkalmas önvédelmi gázzal akart bosszút állni a postán, ahol korábban szóváltásba keveredett egy idős házaspárral, akikre márkás csomagolásban forgalmazott olcsó parfümöt próbált rátukmálni.

A gyanúsított azért ismételte meg másodszor is a tettét, hogy az első eset után felmerült terrortámadás valószínűségét erősítse, majd hosszú időre eltűnt azokról a helyekről, ahol addig rendszeresen tartózkodott. A rendőrség egy hete akadt a nyomára, és azóta vádat is emeltek ellene. Ugyanakkor csak rendbontással vádolhatják, mert az általa alkalmazott anyag nem volt egészségkárosító, bár kis mennyiségben foszgént és klórpikrint is tartalmazott.