Harmincmillió dollárt és tisztességet kap a román király

MTI
2004.10.22. 11:57
Harmincmillió dolláros kárpótlást kap Mihály román ex-király a román államtól cserébe az általa visszakövetelt egykori palotáiért és kastélyaiért. A román kormány csütörtökön este döntött a kárpótlásról, hogy lezáruljanak a volt uralkodó birtok-visszakövetelési ügyei. A megállapodás értelmében Mihály legidősebb lánya, Margit hercegnő és férje, Radu Duda herceg életük végéig használhatják a bukaresti Erzsébet-palotát. Duda jelenleg a román kormány utazó nagykövete.

A királyi család három egykori sinaiai kastélya állami tulajdonban marad, de az ex-király rendkívüli alkalmakkor használhatja őket. Vissza azonban nem kaphatja őket, mert különleges történelmi és kulturális értékük van a román nép számára - áll a kormányközleményben. A kárpótlásról szóló dekrétumot még jóvá kell hagynia a román szenátusnak is.

Mihály, akit 1947-ben kényszerített lemondásra a román kommunista kormány, jelenleg Svájcban él. A rendszerváltás utáni években a volt uralkodó többször is haza akart térni, de kétszer kitoloncolták az országból. Az elmúlt években azonban sokat javult az egykori királyi család és a román kormány viszonya.