Három erős földrengés rázta meg Japánt: ketten meghaltak

MTI
2004.10.23. 14:52
Három erős földrengés rázta meg szombaton rövid időn belül Japán északnyugati részét, az első jelentések Ojiyában egy ember a kórházban belehalt sérüléseibe, Tokamachiban pedig egy leomló fal zúzott halálra egy 34 éves férfit, többen megsebesültek. A rengések epicentruma, amelyek közül az első közép-európai idő szerint 11 óra előtt néhány perccel következett be, és 6,8-as erősségű volt, Ojiya városa közelében volt, mintegy 20 kilométerre a földfelszín alatt - közölte a japán meteorológiai ügynökség. Ojiya Niigata prefektúrában fekszik, Tokiótól 256 kilométerre északnyugatra.

A második és harmadik rengés az első után 16 percen belül következett be, és 6,2-es, illetve 5,9-es erősségű volt. A három nagy földlökést számos utórengés követte. A hatóságok tudomása szerint többen megsérültek a polcokról leeső tárgyaktól - jelentette az NHK állami rádió. Fennakadások voltak a telefonösszeköttetésben, és az automatikus biztonsági berendezések leállították a legtöbb mozgásban lévő vonatot. Tokióban megremegtek az épületek; a rengések egyes körzetekben olyan erősek voltak, hogy az emberek alig tudtak megállni a lábukon. A meteorológiai ügynökség jelentése szerint nem áll fenn a veszélye cunaminak, vagyis pusztító szökőárnak, amelyet a földrengések szoktak kiváltani.

A földlökések alig néhány nappal azután következtek be, hogy több mint egy évtizede nem tapasztalt súlyosságú tájfun csapott le Japánra, s 77 halottat és több mint egy tucat eltűntet hagyott maga után.