Tizenkilenc halottja van a japán földrengéseknek

MTI
2004.10.24. 17:45
Huszonegyen meghaltak, heten eltűntek és több mint ezerötszázan megsérültek annak a hét erős földrengésnek a következtében, amely szombaton két óránál rövidebb idő leforgása alatt rázta meg Japán északnyugati részét, Niigata kikötőváros környékét.

Az első, legerősebb rengés - a Richter-skála szerint 6,8-es - helyi idő szerint szombat este 6 óra előtt néhány perccel következett be, és ezt 1 óra 50 perc alatt hat további nagy erejű, 5-ös és 6,3-es közötti rengés követte. A szakemberek azóta még több mint kétszázötven kisebb utórengést észleltek, és vasárnap kora délután egy újabb erős, 4,9-es földmozgás is volt. A haláleseteket és sérüléseket túlnyomórészt lezuhanó tárgyak, leomló falak, kitörő ablakok okozták. Három idős ember az ijedtség okozta sokkba halt bele.

A rengések nyomán több százezer háztartás áramszolgáltatása megszűnt, fennakadások voltak a telefonösszeköttetésben és a közlekedésben, az automatikus biztonsági berendezések leállították a legtöbb mozgásban lévő vonatot. Egy szerelvény kisiklott, de senki sem sérült meg, utak váltak járhatatlanná, egy közúti alagút beomlott. Számos településről jeleztek tüzeket.