Az FBI lefoglalt egy Picasso-képet

MTI
2004.10.27. 06:44
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI lefoglalt egy tízmillió dollár értékű Picasso-festményt, amelyet még a második világháború idején raboltak el a nácik német tulajdonosától. Az FBI kedden kiadott közleménye szerint az 1922-ben festett, Nő fehérben, illetve Ülő nő néven nyilvántartott festményt 1926-ban, vagy 1927-ben vásárolta meg Carlota Landsberg, egy német zsidó nő, majd a kép egy párizsi képkereskedőhöz került.

A francia főváros német megszállásának kezdetén, 1940-ben a képnek nyoma veszett, majd csak 2001-ben tűnt fel ismét: ekkor már az Egyesült Államokban, egy Los Angelesben rendezett kiállításon. Amikor az amerikai tulajdonosok elhatározták, hogy áruba bocsátják a képet, egy rutinvizsgálat kiderítette, hogy a festményt a nácik rabolták el. Értesítették az eredeti tulajdonos unokáját is, aki 2002-ben pert indított a festmény visszaszerzése érdekében.

A jelenlegi tulajdonosok egy idő után visszavitették a képet Los Angelesből chicagói otthonukba, de ezzel megsértették azt az amerikai törvényt, amely tiltja, hogy helyéről elmozdítsák a bírósági per tárgyát képező műalkotást. Az FBI a törvénysértésre hivatkozva foglalta le a rendkívül értékes festményt.