Letartóztatták Jozef Rohácot

2009.02.15. 00:04 Módosítva: 2009.02.15. 00:11

Elrendelte a bíróság Jozef Rohác előzetes letartóztatását a szökés és elrejtőzés veszélyére hivatkozva. A Pesti Központi Kerületi Bíróság biztonsági okokra hivatkozva a BRFK Gyorskocsi utcai épületében döntött az előzetesről, amelyet 30 napra rendeltek el.

Jozef Rohácot emberölési kísérlettel gyanúsítják, emiatt adták ki Magyarországnak a cseh hatóságok. A férfit pénteken repülőgéppel hozták Budapestre, és a Ferihegyi repülőtérről a rendőrség Gyorskocsi utcai épületébe szállították. A férfit rabszállítóval, több állig felfegyverkezett kommandós kíséretében vitték el.

A szlovák férfit azzal gyanúsítják, hogy 3,5 kilogramm plasztik robbanóanyag felhasználásával távirányítású szerkezetet készített, és közreműködött abban, hogy azt 1997. június 3-án rögzítsék egy parkoló Bentley alvázára a főváros XVIII. kerületében, a Tulipán utcában. A robbanószerkezet elhelyezésének célja a rendőrség szerint Seres Zoltán vállalkozó meggyilkolása volt, de a felerősítésre szolgáló mágnes gyengének bizonyult, a szerkezet a gépkocsi indulásakor leesett, így nem következett be a robbanás.

Jozef Rohácot ezzel a bűncselekménnyel gyanúsítják, és emiatt is adták ki Magyarországnak, de neve felmerült korábban több, az 1990-es évek végén Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel kapcsolatban is. Rohác neve szóba került az Aranykéz utcai merénylet kapcsán is, ám emiatt korábban nem adtak ki ellene elfogatóparancsot.