Görög teherhajót raboltak el a szomáliai kalózok

2009.02.22. 12:43 Módosítva: 2009.02.22. 12:46
A fegyveresek arra kényszerítették a hajóskapitányt, hogy szólítsa fel a segítségre siető brit hadihajót: maradjon távol az eltérített teherhajótól.

Fegyveresek csoportja támadott meg egy görög teherhajót az Ádeni-öbölben. A BBC információi szerint a kalózok átvették az irányítást a hajón, túszul ejtve annak személyzetét. Az MV Saldanha nevű hajó kapitánya rádiós vészjelzést adott le, miután a kalózok megszállták a fedélzetet. A fegyveresek arra kényszerítették a hajóskapitányt, hogy szólítsa fel a segítségre siető brit hadihajót: maradjon távol az eltérített teherhajótól.

A HMS Northumberland nevű brit hadihajó csupán 100 kilométerre volt, amikor a kalózok megtámadták a görög teherhajót. A hadihajó annak a nemzetközi köteléknek a tagja, amelyet a Szomália partvonala előtt elharapózott kalózakciók megakadályozására állítottak össze.


A Nemzetközi Tengerészeti Hivatal a közelmúltban figyelmeztetést adott ki, hogy az Ádeni-öbölben az év eleje óta ismét megszaporodtak a kalózakciók. Így a múlt héten összesen hat hajót támadtak meg fegyveres csoportok, de akkor mindegyik hajónak sikerült elmenekülni a támadók elől.