Nagyértékű cigarettafogások két nap alatt

2009.02.27. 13:31 Módosítva: 2009.02.27. 13:33

Összesen 26 millió forint értékű, 53 ezer csomag cigaretta lefoglalását jelentette be pénteken a rendőrség és a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP). Sipos Jenő az elfogásokkal kapcsolatban azt mondta: kiértékelték a korábbi ellenőrzéseket, megismerték a bejáratott szállítási útvonalakat, módszereket, ezért most koncentráltabban és sikeresebben tudják felderíteni a cigarettacsempészetet.

Szegeden nagyjából 12 millió forintnyi dohányárut foglaltak le a határrendészek a nagylaki átkelőhely magyar-román közös ellenőrzési pontján, egy kamion rakterében. A teherautó az okmányok szerint Romániából Németországba szállított autóalkatrészeket. A cigarettát kartondobozokban, a szállítmány mellett helyezték el. A 26 ezer doboz, román zárjegyes dohányterméket a hatóságok lefoglalták, a román sofőrrel szemben pedig visszaélés jövedéki termékkel bűntett megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak.

Monorierdőnél nyolcmillió forintnyi magyar zárjegy nélküli cigarettát találtak ugyancsak egy kamion rakterében a vámosok. A magyar rendszámú kamiont a 4-es számú főúton állították meg közúti ellenőrzésre. A nyomozók ekkor vették észre, hogy a raktérben szállított bútor mögött dupla hátfalat alakítottak ki, ahonnan több mint 16 ezer csomag, magyar zárjegy nélküli cigaretta került elő.

Nyíregyházán a rendőrök elöl menekült egy magyar cigarettacsempész, akinek felborult autójából csaknem 11 ezer doboz, hatmillió forint értékű, ukrán zárjegyes cigaretta került elől. Az ukrán rendszámú gépkocsit a rendőrök még csütörtökön a sonkádi Tisza-hídon akarták először ellenőrizni, de a sofőr nem állt meg, majd Kölcse és Fülesd között is elszáguldott a riasztott egységek mellett. A százados közölte: a menekülő később az útról az árokba szorított egy másik autót, annak utasai nem sérültek meg. A járművet az üldöző rendőrök végül felborulva találták meg a nemesborzovai erdőnél.