Nem nőtt a gázfegyvert viselők száma Debrecenben

2009.03.02. 17:43 Módosítva: 2009.03.02. 17:44

Nem adott ki az átlagosnál több fegyverviselési engedélyt a Debreceni Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztálya az elmúlt hónapokban, így nem növekedhetett jelentősen a maguknál közterületen legálisan fegyvert tartók aránya sem a városban , közölte a debreceni rendőrkapitányság hivatala hétfőn.

Az elmúlt napokban a médiában olyan hírek jelentek meg, hogy Debrecenben néhány hete jelentősen megnőtt a fegyverboltokban gáz- és riasztófegyverek forgalma. Egyes típusok már hiánycikknek számítanak. Ezzel szemben az engedélyező hatóságnál 2008 decembere óta közel ugyanannyi viselési engedélyt adtak ki, áll a közleményben.

A vonatkozó jogszabályok alapján gáz- és riasztófegyvert engedély nélkül lehet megszerezni, azonban közterületen és nyilvános helyen történő viseléséhez hatósági engedély megszerzése szükséges. A fegyverboltban engedély nélkül megvásárolt gáz- és riasztófegyver rendőrhatósági engedély nélkül csak otthon tartható.

A rendőrség közleménye szerint, aki a vonatkozó szabályokat megszegi, az a lőfegyver elkobzása mellett százezer forintos bírsággal is sújtható.