Előzetesben a szalkszentmártoni rabszolgatartók

2009.03.03. 13:08

Jogerős annak a négy embernek az előzetes letartóztatása, akik egyedül élő idős emberekkel kötöttek eltartási szerződést, majd - a gyanú szerint - elcsalták a gondozásba vett emberek pénzét és ingatlanát.

A kunszentmiklósi rendőrök hetek óta tartó nyomozás után február közepén vették őrizetbe a négy embert. Hárman szalkszentmártoniak, két férfi és egy nő, rajtuk kívül egy dunavecsei nő került a rendőrségi fogdába. Üzletszerűen, jelentős kárt okozó csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást ellenük.

A négyfős társaság olyan egyedül élő, idős embereket keresett, akiknek rendszeres havi nyugdíja és tehermentes háza van. Addig győzködték őket, amíg azok beleegyeztek az eltartási szerződés megkötésébe. Ezután azonban az ígért és szerződésben is rögzített gondoskodás helyett saját nevükre íratták a házaikat, majd később eladták azokat, elvették az idősek spórolt pénzét, felvették a nyugdíjukat, gyakran megverték és dolgoztatták is őket.

A rendőrök eddig három szerződésről tudnak, de már most biztos, hogy több hasonló eset történt országszerte, mivel egyre több bejelentést kapnak.