Dömötör
-1 °C
14 °C

Harminc év a bizsuért gyilkoló trióra

2009.03.16. 18:40

Börtön- és fegyházbüntetéssel sújtotta a Pécsi Ítélőtábla hétfőn hozott jogerős határozatában azt a három fiatalt, aki 2007-ben otthonában megtámadott és megölt egy idős férfit Szekszárdon. A zsákmány mindössze néhány apróság, köztük óra és bizsu volt. A táblabíróság Krémer László vezette büntetőtanácsa megalapozottnak találta az ügyben első fokon eljárt Tolna Megyei Bíróság korábbi határozatát, és a vádlottakat nyereségvágyból, aljas indokból elkövetett emberölésben, magánlaksértésben, valamint lopásban mondta ki bűnösnek. A tett elkövetésekor fiatalkorú, ma 20 éves Ignácz Istvánt nyolc év fiatalkorúak börtönére, unokatestvérét, a 21 éves Lázár Sándort kilenc és fél év fegyházbüntetésre, barátjukat, a 22 éves Sárközi Gábort pedig 13 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság.

A tényállás szerint a fiatalok 2007. március 26-án este egy borozóban találkoztak, ahol eldöntötték: pénz és értéktárgyak megszerzésének reményében betörnek egy általuk ismert, bögrecsárdát üzemeltető, 80 éves férfi házába. Éjfél körül a sértett házánál találkoztak. Az egyik ablak rácsának lefeszítésével bejutottak az ingatlanba, és értéktárgyak után kutattak. A zajra felébredt az addig alvó sértett, magához vette gázspray-jét megpróbálta lefújni az egyik betörőt, erre mindhárman megtámadták, ütötték és rúgták, végül Sárközi Gábor megfojtotta őt, tartva a lebukástól és a későbbi büntetőjogi felelősségre vonástól.

A trió ezután egy órával, két bizsu ékszerrel, egy autóhoz tartozó indítókulccsal, egy riasztó távirányítójával és 300 forinttal távozott a helyszínről. Később feltörtek egy garázst is, ahonnan kapálógépet és fűnyírót vittek el, de a rendőrség elfogta őket, majd eljárást indított ellenük.