Vádat emeltek egy somogyi alapítvány ellen

2009.03.16. 18:46

Vádat emelt egy somogyi alapítvány alapítója és volt elnöke ellen jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette és a számvitel rendjének megsértése miatt a Kaposvári Városi Ügyészség, közölte a Somogy Megyei Főügyészség sajtószóvivője hétfőn. Egerváriné Lucza Gyöngyi közlése szerint az 51 éves férfi a Fiatalokért Közhasznú Alapítvány alapítója, valamint az ugyanott működő Közhasznú Egyesület volt elnöke.

Az alapítvány és az egyesület 2005-ben és 2006-ban a Nemzeti Civil Alapprogram több pályázatán is indult, s ennek eredményeként 11 alkalommal összesen 13 millió forintot nyert el a központi költségvetésből. A vádlott a pénzügyi támogatás felhasználásával kapcsolatban előírt elszámolási kötelezettség teljesítésekor valótlan tartalmú, illetve a saját egyéni, kaposvári székhelyű cége nevében kiállított hamis okiratokat használt fel, ezért a minisztérium a pénzügyi és szakmai beszámolókat túlnyomó részben elutasította, az alapítványt és az egyesületet a teljes támogatás visszafizetésére kötelezte.

Az ügyészség szóvivője közölte továbbá, hogy a férfi megszegte a számviteli törvényben előírt beszámolókészítési, könyvvezetési kötelezettségeit, megsértette a bizonylati rendet, ezzel meghiúsította az alapítvány és az egyesület vagyoni helyzetének áttekintését és ellenőrzését, valamint saját cége vagyoni helyzetének áttekintését.

A vádlott 2006 márciusától tagja volt a Nemzeti Civil Alapprogram regionális és civil szakmai szempontok alapján szerveződő operatív döntéshozó szervei közül a Dél-Dunántúli Regionális Kollégiumnak. Tagsága a tanács határozata alapján 2008. február 5-én szűnt meg "méltatlanná válás miatt" - ismertette Egerváriné Lucza Gyöngyi. Az MTI információja szerint az említett néven egy Mernyén megalakult alapítványt jegyeztek be 2002-ben.