Bojkottálják a fehérneműboltokat a szaúdi nők

2009.03.26. 13:25

Kampányt indítottak a héten a szaúdi nők a fehérneműboltok bojkottjáért, mivel elegük lett aabból megalázó helyzetből, hogy csak férfi eladóktól kérhetik a melltartót vagy a tangát.

Szaúd-Arábiában elvétve akad női eladó, mert a boltok csak férfiakat alkalmaznak, hogy a nőknek ne kelljen kapcsolatba kerülniük férfi vásárlókkal, illetve ne dolgozzanak férfiak környezetében.

Így aztán a fehérneműboltokban is férfi eladók szolgálnak ki, és a méret megállapításához tüzetesen meg kell szemlélniük a női vásárlók alakját. Az átadott fehérneműt esetleg még jól meg is dörzsölgetik, hogy bemutassák, hogyan lehet kimosni belőle a szennyeződéseket.

Az egész procedúra minden résztvevő számára elég megalázó, a vásárlóknak és az eladóknak éppúgy, mint a hölgyeket a boltba elkísérő férfi hozzátartozóknak.

A vásárlást pedig tovább nehezíti, hogy az iszlám szigorú törvényeit követő királyságban a nők csak tetőtől talpig fekete lepelbe burkolózva jelenhetnek meg nyilvánosan.

A kampány kedden vette kezdetét a vörös-tengeri kikötővárosban, Dzsiddában, ahol úgy 50 tiltakozó gyűlt össze egy nőközpontnál.