Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Megerősítik a Felső-Tiszán a gátakat

2009.03.26. 13:50

Tovább erősítik a leginkább árvízveszélyes Felső-Tisza magyar és ukrán szakaszán a gátakat, valamint árapasztó tározókat is kialakítanak a két ország területén, hangzott el a Nyíregyházán csütörtökön, ahol a fejlesztési együttműködésről tartottak vízügyi fórumot.

A beregi térségben 27 kilométer hosszan emelik meg a Tisza töltéseit Vásárosnamény és Lónya között, illetve előkészítik a Jánd és Gulács közötti árapasztó tározó építését.

Kárpátalján 11 járást érint a gáterősítés, valamint a Fekete-Tisza mentén, Rahó fölött két hegyvidéki tározó kialakítását tervezik, míg Mezővári térségében két síkvidéki épül, amelyek árhullám esetén jelentős mértékben csökkentik majd a folyó vízszintjét.

Csütörtökön ugyanakkor megszüntette a még március 9-én elrendelt árvízvédelmi készültséget a Kraszna mentén a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Továbbra is II. fokú a készültség Felső-Szabolcs két öblözetében, valamint a Szamos-Kraszna-közben, míg Felső-Szabolcs rétközberencsi térségében I. fokú készenlétet tartanak. A négy körzetben 11 szivattyútelep gépeit működtetik, amelyek hatezer hektárnyi elöntött területről távolítják el a belvizet.