Kalózok raboltak el egy luxusjachtot

2009.04.02. 22:36

Kalózok elraboltak egy brit luxusjachtot az Indiai-óceánban fekvő Seychelles-szigeteknél - közölte a jacht útját szervező utazási ügynökség csütörtökön.
A Szomália keleti partvidékétől mintegy ezer kilométerre délkeletre elterülő szigetcsoportnál szerdán támadtak a tengeri rablók a búvárturistákat szállító hajóra az Aldabra-korallzátonynál - közölte a londoni Aquatours.
A kalózok a turistákat egy szigeten partra tették, de az Indian Ocean Explorer hét fős legénységséget magukkal vitték. A Nemzetközi Hajózási Hivatal (IMB) tájékoztatása szerint szomáliai felségvizekre hajóztak az elrabolt luxusjachttal.
Az IMB szerint az utóbbi hetekben megugrott a kalóztámadások száma Szomália keleti partvidékénél. Márciusban 15 hajót raboltak el a térségben, míg februárban kettőt, januárban pedig egyet sem. A hivatal szerint ezek az adatok módosítják a megszokott trendet, amely mostanáig azt mutatta, hogy a kalózok a szomáliai szárazföldtől északra fekvő Ádeni-öbölre koncentrálnak.
Az Ádeni-öbölben csütörtökön a szomáliai parti őrség egységei tűzharcba keveredtek két görög halászhajóval, majd elfogták mindkettőt és bekísérték Bosasso kikötőjébe. A parti őrség helyi vezetőjének nyilatkozata szerint csupán ellenőrizni akarták a két hajót, de azokról rájuk lőttek. Egy katona megsebesült. A szomáliai hatóság illegális halászattal vádolja az elfogott görögöket, akikről közelebbit egyelőre nem tudni, még azt sem, hogy hányan vannak.