Fogságban a zálogházak miatt körözött férfi

2009.04.27. 11:25
Szlovákiában vizsgálati fogságba helyezték Varga Lászlót, a csütörtökön Pozsonyban elfogott magyar bűnözőt, akit Magyarországon többek között a zálogházi sorozatrablás miatt köröztek.

"A regionális bíróság április 25-én Pozsonyban az európai elfogatóparancs, illetve a pozsonyi regionális bíróság javaslata alapján Varga Lászlót vizsgálati fogságba helyezte" - jelentette be hétfőn Pavol Adamcík bírósági szóvivő. Az európai elfogatóparancsot 2006. október 19-én adták ki.

A 37 éves Vargának három napja van arra, hogy a döntést megfellebbezze. Ebben az esetben a legfelsőbb bíróság döntene az ügyben. A magyar férfit csütörtökön a szlovák főváros Ruzinov városrészében fogták el, amint éppen egy edzőteremből távozott.

A 19 rendbeli rablással gyanúsított Varga László a rendőrség információi szerint egy olyan szervezett csoport élén állt, amely zálogházi rablásokra specializálódott: a férfi 2000. novembere és 2001 augusztusa között több társával együtt 14 zálogfiókot rabolt ki. 2006 tavaszán három társával kifosztott egy budapesti családi házat, augusztusban pedig részt vett egy pénzszállító autó elleni támadásban a fővárosi MOM Park bevásárlóközpontnál. A rablás során az egyik biztonsági őr vállon lőtte Vargát, aki feltehetően súlyosan megsebesült. A rablók akkor mintegy 100 millió forintot zsákmányoltak.

Varga ezután menekült el az országból, és Szlovákiában kezdett bujkálni a magyar hatóságok elől. A rendőrség feltételezi, hogy szlovákiai bűnözői csoportok is segítségére voltak.