131 évesen hunyt el a világ legidősebb asszonya

2009.05.09. 10:52
Elhunyt Szahan Doszova, a világ talán legidősebb asszonya, aki a személyi igazolványa szerint 1879. március 27-én született, vagyis életének 131. évében járt.

A Karangandában élő Doszovára nemrég véletlenül bukkantak rá egy népszámlálás során, s az illetékes helyi hivatalok ellenőrizték adatait és arra jutottak, hogy azok megfelelnek a valóságnak. A kazahsztáni falvak lakosainak első, 1924-es összeírásában találtak ugyanis egy bejegyzést, amely szerint egy bizonyos Szahan Doszova akkor 45 éves volt. Azt azonban nem tudták érdemben bizonyítani, hogy az az asszony és a mostani Doszova azonos-e.

A kazahsztáni parlament néhány képviselője lépéseket tett annak érdekében, hogy az asszony bekerüljön a Guiness Rekordok Könyvébe a Föld legidősebb lakójaként. A helyi orvos szakértők azonban kételyeiket fejezték ki, s úgy vélték, Doszova minden jel szerint legfeljebb 100-110 esztendős.

A szombatra virradó éjszaka elhunyt asszony néhány hónapja az Interfax-hírügynökségnek elmondta: Szemipalatyinszkban (ma Szemej) született. Rokonai szerint tíz gyermeknek adott életet, legkisebb lányát 64 éves korában szülte, s nemrég combnyaktörést szenvedett.