Hiányos volt a Buffalónál lezuhant repülő pilótájának kiképzése

2009.05.13. 22:06

A pilóta nem megfelelő képzettsége és az első tiszt fáradtsága is közrejátszhatott a New York állambeli Buffalo melletti, 50 ember halálát okozó februári repülőszerencsétlenségben, jelentette az MSNBC televízió szerdán. A belföldi utasszállító egy lakóházra zuhant.

Az amerikai repülésbiztonsági hatóság (NTSB) a héten kezdett a tragédiával kapcsolatban meghallgatásokat, amelyeken az egyik fő téma a pilóta és az első tiszt szokatlan viselkedése volt. Az NTSB szerint a gép kapitánya, Marvin Renslow nem kapott szimulációs kiképzést a repülő egyik fontos biztonsági berendezéséről (stick-pusher), amely a gép úgynevezett átesésének megelőzésére automatikusan bekapcsolva lenyomja a repülő orrát a sebesség visszanyerése céljából. Renslow kikapcsolta a rendszert és a zuhanó gép orrának felemelésével igyekezett megoldani a helyzetet, ami a gép átfordulásához és lezuhanásához vezetett.

A másodpilótáról, Rebecca Shaw-ról bebizonyosodott, hogy valószínűleg fáradt volt, mivel előző este maga is repülőn utazott. Az első tiszt ezenkívül megfázásra is panaszkodott. Az is kiderült: a pilóta és az első tiszt valószínűleg megsértették az előírásokat azzal, hogy jelentéktelen dolgokról társalogtak a pilótafülkében. Minden bizonnyal ez is közrejátszott abban, hogy nem vették észre a gép vészes sebességcsökkenését a lezuhanás előtti pillanatokig.