Jól van az új influenzában szenvedő román nő

2009.05.27. 14:46

Az új típusú influenzában szenvedő román nő állapota jó, és szerdán kiengedik a kórházból, közölte Adrian Streinu Cercel, a Matei Bals bukaresti járványtani intézet vezetője. A 30 éves nőt, aki az Egyesült Államokból szombaton tért haza, a bukaresti járványtani intézetben tartják megfigyelés alatt két kiskorú gyermekével és édesapjával. Ioan Bazac román egészségügyi miniszter szerdán jelentette be, hogy egy bukaresti laboratórium igazolta az új influenza vírusának jelenlétét a beteg szervezetében.

Streinu Cercel szerint a nő az influenza egyik könnyű formájában szenved, amit lábon hordott ki. Ion Bazac román egészségügyi miniszter szerint a gyógyszeres kezelésnek köszönhetően hamarosan meggyógyul. A beteg csaknem 40 emberrel lépett érintkezésbe Romániában. Ők mind bukarestiek, így az orvosok felkeresik őket, hogy megvizsgálják egészségi állapotukat. A román hatóságok a bukaresti amerikai nagykövetség támogatását is kérték, hogy azonosítsák, kikkel utazott együtt a beteg az Egyesült Államokból Romániába.

A Mediafax hírügynökség szerint Romániában eddig összesen 66 embert tartottak megfigyelés alatt az új vírus okozta influenza gyanúja miatt, de egyik esetben sem erősítették meg a laboratóriumi vizsgálatok, hogy az új vírusról lenne szó. A miniszter szerint Románia 2,5 millió adag vakcinát lesz képes gyártani.