Két pokolgép robbant a Fülöp-szigeteken

2009.07.07. 08:14 Módosítva: 2009.07.07. 08:26

Két pokolgépes merényletet követtek el kedden a Fülöp-szigetek déli részén; a robbantásokban legalább hét ember meghalt és negyven megsebesült - közölte a rendőrség és a hadsereg. Az egyik robbanószerkezet egy katolikus templom előtt lépett működésbe Jolo-szigeten, a fővárostól, Manilától 1000 kilométernyire délre. A pokolgépet egy motorkerékpárra erősítették.

A másik robbanószerkezet néhány órával később Iligan Cityben robbant fel. Az ottani pokolgépet egy gépkocsiban rejtették el. A merényletek elkövetését még egyetlen szervezet sem vállalta magára, de a biztonsági erők szerint két különböző muzulmán lázadócsoport hajthatta végre a robbantásokat. A hadsereg a Jolo-szigeti terrortámadásért az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló Abu Sayyaf iszlamista csoportot tartja felelősnek.

Muzulmán szakadárok évtizedek óta harcolnak a térség nagyobb autonómiájáért a zömében katolikusok lakta Fülöp-szigeteken. Két napja Cotabato Cityben robbant pokolgép egy székesegyház előtt, az akkori merényletben hat katolikus hívő vesztette életét.