Perújrafelvételt kér az állatkínzásért elítélt rapsic

2009.07.09. 08:57

Állatkínzásért kapott hét hónap börtönt egy barcsi férfi, aki engedély nélkül halászott a Drávában. Csakhogy a kezébe került a főügyészség körlevele, amelyben az áll: az ilyen cselekedet nem minősül állatkínzásnak, írja a Somogyi Hírlap. A barcsi férfinak tíz nap múlva kell bevonulnia a börtönbe. Már-már belenyugodott a büntetésbe, azonban néhány napja hasonló hálózás miatt lebukott egy környékbeli rapsiccsoport és esetükben csupán lopás vétsége miatt indult eljárás.

"Utánajártam és a legnagyobb meglepetésemre kiderült: engem sem ítélhettek volna el állatkínzásért" – mondta el az elítélt, aki megtudta: a hálós halászat nem minősül állatkínzásnak. Sikerült megszereznie azt a 2008-as ügyészségi körlevelet, amely egyértelműen megfogalmazza: a halászhálóval engedély nélkül halászó személy nem valósítja meg az állatkínzás bűncselekményét.

A férfi, aki korábban 1750 forint értékű hal miatt már 13 hónapot ült ugyanezen a címen, jóllehet akkor is létezett ez az ügyészségi állásfoglalás, most kérelmeket ír. A per újrafelvételét szorgalmazza és szeretné elérni, hogy haladékot kapjon, amíg kiderül: mit is ér valójában 9750 forint értékű drávai hal, olvasható a cikkben.

A megyei napilap kérdésére Fekete Róbert, a Somogy Megyei Főügyészség szóvivője elmondta: egy ilyen körlevél nem szentírás. Iránymutatóként szolgál az ügyész munkájához, azonban a bíróság döntését nem befolyásolja.