Megtalálták a jemeni Airbus fekete dobozát

2009.08.28. 10:59 Módosítva: 2009.08.28. 10:59

Megtalálták annak az Airbus A310-es utasszállító repülőgépnek az adatrögzítő dobozát, amelyik csaknem két hónappal ezelőtt zuhant az Indiai-óceánba, nem messze a Comore-szigetek partjaitól, jelentette be pénteken a vizsgálat vezetője. A gép tragédiája után többször is nyilvánosságra kerültek hírek a fekete doboz megtalálásáról, ám ezek rendre hamisnak bizonyultak.

"A vizsgálóbizottság megerősítette, hogy megtalálták az adatrögzítőt. A kiemelését célzó művelet megkezdődött" - közölte Ali Abdou Mohamed. Az egyelőre nem világos, hogy mindkét adatrögzítő dobozt vagy csak az egyiket sikerült-e bemérniük a keresőcsapatoknak, amelyeket egy speciálisan felszerelt francia hajó vezet. A szakértők azt remélik, hogy a fekete dobozok által rögzített adatokból kiderül, hogy mi okozta a katasztrófát, aminek oka egyelőre ismeretlen.

A Yemenia jemeni légitársaság Párizsból Moroniba tartó A310-es repülőgépe június 30-án csapódott az Indiai-óceánba, fedélzetén 153 emberrel. A 142 utas és a 11 főnyi személyzet többsége Franciaország és a Comore-szigetek, illetve a két ország közös, kettős állampolgára volt. A Comore-szigetek fővárosától nem messze történt katasztrófát egyedül egy 12 éves lány élte túl.