Homofób támadás miatt tüntettek Rómában

2009.09.03. 01:22 Módosítva: 2009.09.03. 01:22

Ezerfős tömeg tüntetett szerda este Róma egyik belvárosi utcájában, ahol előző nap megtámadtak egy melegbárt. Kedd este két nagy erejű petárdát robbantottak fel egy főként homoszexuálisok által látogatott szórakozóhely előtt. A robbanásokban egy ember könnyebben megsérült és anyagi károk keletkeztek. A homofób jellegű támadás elleni szerdai tüntetést a legnagyobb olasz melegszervezet, az Arcigay hívta össze.

A petárdás támadást Gianni Alemanno, Róma polgármestere is élesen elítélte. "Sajnos egy 2,8 milliós nagyvárosban vannak olyan rosszindulatú csoportok, amelyeket azonosítani kell és el kell szigetelni" - fogalmazott. A polgármester egyik helyettese azt javasolta, hogy helyezzenek ki térmegfigyelő kamerákat és fokozzák a rendőri járőrözést a melegek által látogatott városrészekben.

Fabrizio Marrazzo, az Arcigay elnöke elmondta a szerdai tüntetésen: nem egyszerűen a biztonsági intézkedések erősítését akarják elérni, hanem változást szeretnének a jogszabályok szintjén is. Míg a faji vagy vallási diszkrimináció törvénybe ütköző Olaszországban, a szexuális orientáció miatti hátrányos megkülönböztetés nem - mondta Marrazzo.

Az Arcigay egy augusztus végi közleményében felhívta a figyelmet, hogy Olaszország-szerte egyre több homofób támadást hajtanak végre. A szervezet egyebek mellett annak a homoszexuális párnak az esetét emelte ki, akit egy csaknem harmincfős csoport vert meg Nápoly belvárosában augusztus 26-án.