Újabb gyomorforgató videóval sokkolnak állatvédők

Több ezer szemétbe dobott, de még élő kiscsirkéről mutattak be videófelvételt szerdán amerikai állatvédő aktivisták (a felvétel megtekintését csak erős idegzetű olvasóknak ajánljuk). A Mercy For Animals (Könyörületet az állatoknak) nevű csoport szerint tényfeltáró vizsgálatot folytattak az Iowa állambeli Spencerben, a helyi baromfiiparról, és bejutottak a világ legnagyobb csirkekeltő üzemébe.

A Mercy for Animals szerint az üzemben legalább 150 ezer hím csibét, vagyis kiskakast darálnak le élve minden nap, mert nem tudnak tojást tojni, tehát használhatatlanok, ráadásul a húsiparnak sem lehetne eladni őket, ha megnőnének. Az élelmiszeripar számára használhatatlan naposcsibéket bedobják őket egy folyamatosan működő őrlőgépbe, amiből véres, tollas massza formájában kerülnek a hulladékdombokba, az állatvédők becslése szerint évente 30 millióan. A sokkoló videó tanúsága szerint rengeteg újszülött csibe túléli valahogy a procedúrát és még élve kerül a szemétbe a tojáshéjjal és a masszával együtt.

Az állatvédők bejelentésére szinte azonnal reagált az állatkínzással vádolt cég. A Hy-Line International közleményben tudatta: náluk alapvető szempont "hogy gondoskodjanak a madarakról és a dolgozókról, és ügyeljenek a biztonságukra is". A cég egyben közölte, hogy vizsgálatot indít az ügyben, jelentette az AFP.

Az állatvédők szerint kötelezni kellene a tojáskereskedőket és az élelmiszerláncokat, hogy a tojásos dobozokra tegyenek fel egy rövid szöveget a hímcsibék sorsáról. Mint ahogy az is rajta van ma már a dobozokon, hogy ketrecben tartott tyúk tojta a tojást vagy szabadon élő.