Felfüggesztették az albertirsai lelkészt

2009.09.21. 08:08

Hűtlen kezelés gyanújába keveredett az albertirsai lelkész, tudta meg a Blikk. A Káldy Zoltán evangélikus idősek otthona a fiatal férfi vezetése alatt áll, és a hozzátartozó nélkül meghaló lakók néha az egyházra hagyják ingatlanjaikat, pénzüket. Sz. Attila a gyanú szerint sajátjaként bánt több esetben is ezekkel az adományokkal, és eladta a gyülekezetnek adományozott birtokot.

Miután fény derült a sikkasztásra, Fabiny Tamás evangélikus püspök egy hónapra felfüggesztette Sz. Atilla lelkészt hivatásának gyakorlása alól - az elrendelt független könyvszakértői vizsgálat lezárásáig. Sz. Attila állítólag visszafizette a rá bízott közösség kasszájába az elsikkasztott pénzt, így csak hűtlen kezelés miatt kell esetleg felelnie. Mindenestre az egyház fegyelmi eljárásban vizsgálja, hogy az Sz. Attila irányítása alatt álló iskola, óvoda és szeretetotthon pénzügyei körül mi a helyzet, hogy hiányoznak-e még bevételek.

"Isten már megbocsátott" - mondta a híveknek utolsó prédikációjában a lelkész. Amennyiben mégis nagyobb súlyú, bűncselekménynek minősülő visszaélést derít ki a belső vizsgálat, az egyház a rendőrséghez fordul. Ha Sz. Attila tisztázni tudja magát a vádak alól, folytathatja a munkáját, ha nem, akkor "elvesztette erkölcsi jogát, hogy felmenjen a szószékre" - mondta Farkas László egyházfelügyelő a Blikknek.