Anarchisták tomboltak Poitiers belvárosában

2009.10.11. 17:30 Módosítva: 2009.10.11. 17:36

Betört kirakatokat, összemázolt műemlékeket, megrongált telefonfülkéket és buszmegállókat hagyott maga után a nyugat-franciaországi Poitiers-ban az a közel kétszáz anarchista, akik egy utcai fesztivál alatt törtek-zúztak a belvárosban. A rendőrség 18 személyt vett őrizetbe, közölte vasárnap a helyi prefektúra.

Az anarchisták eredetileg egy új börtön megnyitása ellen akartak tiltakozni, a tüntetés helyett azonban azonnal rombolni kezdtek, a sétálóutca üzleteinek kirakatai mellett elsősorban a bankokat vették célba. A színházi ünnep miatt összegyűlt tömegben pánik tört ki, de senki sem sérült meg.

Bernard Tomasini, Poitou-Charentes régió prefektusa a France 2 közszolgálati televízióban azt mondta, hogy a tüntetést bejelentették, de a rendőrség maximum nyolcvan résztvevőre számított, és nem volt információja az előre kitervelt erőszakról, mert arra semmilyen felhívás vagy interneten keringő üzenet nem utalt. Éppen ezért a megmozdulás biztosítására eredetileg kirendelt rendőrök számát akkor növelték harmincról százra, amikor már tartott a rendbontás.