Át nem vizsgált török utasok kerültek a tranzitba

2009.10.12. 17:05

Nem az úgynevezett schengeni és nem schengeni utasok összekeveredése miatt ürítették ki múlt pénteken az egyik ferihegyi terminált, hanem azért, mert olyan utasok is bekerültek a tranzitváróba, akik még nem estek át biztonsági átvizsgáláson, helyesbítette a Budapest Airport korábbi közlését Horváth Katalin Fanni, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság sajtószóvivője hétfőn.

Az Isztambulból érkező Malév-járat utasait pénteken a buszvezető a 2A terminál helyett - amely a nem schengeni országokból érkező utasoknak van fenntartva -, a 2B-re szállította. Horváth Katalin Fanni az MTI-t arról tájékoztatta, hogy majdnem kilencven ember került így a tranzitba, de a rendőrség "igen hatékonyan és gyorsan" kezelte a "légiközlekedés-védelmi utaskeveredést".

Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője a múlt pénteken azt mondta, hogy az eset miatt az induló járatok 40-90 percet késtek.

Május végén a Damaszkuszból érkező járat nem schengeni utasai a repülőtéren várakozó schengeniekkel egy véletlenül nyitva maradt szolgálati ajtó miatt összekeveredtek, akkor azért nem indított járatokat Ferihegy. A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság szabálysértési eljárást indított a Malév egyik légiutas-kísérője ellen a légi közlekedés biztonságát szolgáló szabályok megsértése miatt, és kezdeményezte az üzemeltetőnél, hogy vonják be a beléptető kártyáját.