Még két hónapig előzetesben Overdose tulaja

Hatvan nappal meghosszabbították Romániában Mikóczy Zoltán és Györke Dezső Sándor letartóztatását. A szlovák állampolgárságú Mikóczy és a magyar férfi ügyének első törvényszéki tárgyalása kedden lesz. Monenci Cristian, a nagyváradi törvényszék szóvivője hétfőn közölte, hogy a fogvatartás időtartamát mindkét esetben meghosszabbították a pénteki vádemelést követően. Mikóczy Zoltán, az Overdose nevű versenyló tulajdonosa és üzlettársa ellen csődbűntett, illetve okirat-hamisításra való felbujtás miatt emeltek vádat.

Eközben a Krónika napilap hétfőn arról számol be, hogy Szilágyi Mátyás, Magyarország kolozsvári főkonzulja pénteken felkereste a nagyváradi fogdában Györke Dezsőt, aki elmondta: reméli, mihamarabb tisztázódik az ügy, és a román hatóságok ejtik a vádat ellene, vagy szabadlábra helyezik. "Mivel Mikóczy Zoltán csak szlovák állampolgár, konzuli hatásköröm rá nem terjed ki, őt nem látogathattam meg. Györke Dezső fogva tartási körülményei kielégítőek" - tudta meg az erdélyi napilap Szilágyi Mátyástól.

A csődbűntettel és magánokirat-hamisításra való felbujtással vádolt Mikóczy Zoltánt és Györke Dezső Sándort azért helyezték tíz napos letartóztatásba október 21-én, mert a csődbiztos engedélye nélkül akarták elvinni felszámolás alatt álló élesdi húsfeldolgozójuk 43 millió forintra becsült és elárverezés előtt álló gépsorait. A vád szerint ugyanakkor arra kényszerítették a cég romániai ügyvezetőjét, hogy hamis dokumentumokat állítson ki a gépek akadálytalan szállítása érdekében. Ügyvédjük szerint azonban a két őrizetes ártatlan és épp maga a feljelentést tevő ügyvezető vádolható gazdasági bűncselekményekkel.