Miskolci paneltűz: a lakók megfellebbezték a tűzvizsgálati jelentést

2009.11.10. 15:39

A lakók egy része megfellebbezte az augusztusi miskolci, három halálos áldozatot követelő paneltűz tűzvizsgálati jelentését. A jelentést a Miskolci Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság készítette, a lakók egy része nem ért egyet bizonyos megállapításokkal. Az egyik ilyen kifogásolt pont, hogy a vizsgálat nem tudta megállapítani, hogy mitől keletkezett a tűz.

A másodfokú tűzvizsgálati eljárást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kijelölése alapján most a Nógrád megyei katasztrófavédelemnek kell lefolytatnia. A feladat, hogy megállapítsák, hogy az eredeti vizsgálatot megfelelően hajtották-e végre, mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Erre 30 napja van a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, de ebbe nem számít bele az az idő, ha újabb szakértői vizsgálatokat kell csináltatni.

A rendőrség közben a saját hatáskörében büntetőeljárást indított a paneltűz ügyében: több ember halálát okozó gondatlan közveszélyokozás miatt indított eljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a még augusztusban történt és három ember életét követelő miskolci lakástűz ügyében. A szakértői vizsgálatok alapján felmerült a közveszélyokozás gyanúja, továbbá az, hogy a panelház hatodik emeletén keletkezett tüzet emberi mulasztás okozhatta. Az ügyben egyelőre nem hallgattak meg senkit a rendőrségen.