Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Robbanások egy fegyverraktárban Lenin szülővárosában

2009.11.13. 18:19 Módosítva: 2009-11-13 20:37:04
Felrobbant egy fegyverraktár Uljanovszkban, hárman meghaltak. A tüzet lokalizálták, várhatóan reggelre sikerül eloltani.

Több robbanás történt egy Uljanovszkban egy fegyverraktárban, hárman meghaltak, mindannyian a raktárnak is helyet adó laktanya saját tűzoltószolgálatához tartoztak, jelentette be a védelmi minisztérium. Hárman kerültek kórházba.

A helyszíni beszámolók szerint estére a robbanások egyre ritkábban hallatszottak, a tájékoztatás szerint a tüzet lokalizálták, de az oltás a szakértők számításai szerint még legalább reggelig eltart.

A védelmi minisztérium feltételezése szerint a tüzet okozó robbanás lőszerek megsemmisítése közben történt. A minisztérium sajtóosztályán hangsúlyozták, hogy a raktárban nincsenek vegyi anyagok. Szergej Morozov, Uljanovszk megye kormányzója szerint teljességgel valószínűtlen, hogy a katonai raktárban terrorcselekmény okozta volna a tüzet.

000T TRDV603582

A környékről háromezer embert evakuáltak, őket a város szállodáiban és iskoláiban helyezték el. Felszólították a lakosságot, hogy gondoskodjanak ivóvíztartalékról és gézről, hogy ebből készült maszkkal szűrjék a belélegzett levegőt. Később azonban kiderült, hogy a robbanás és a tűz nem okozott környezetszennyezést.

A térségben nem működik sem a mobil, sem a vezetékes telefonszolgáltatás, de az egyéb kommunális szolgáltatások nem akadoznak. A városban hatalmas dugók keletkeztek, mivel egy hidat lezártak, de ezt a problémát a hatóságok úgy oldották meg, hogy egy közeli, még át nem adott hídra terelték a forgalmat.

000T TRDV603583

Uljanovszk Moszkvától kilencszáz kilométerre keletre, a Volga középső folyásán, a Volgai-hátságon, a Szamarai víztározó partján, a Szvijag folyó torkolatánál terül el. Mai nevét 1924-ben kapta híres szülöttéről, Vlagyimir Iljics Leninről, akinek eredeti családi neve Uljanov volt. A várost a cári időkben Szimbirszknek nevezték, és mostanában felmerült az eredeti városnév visszaállítása.