Robbanások egy fegyverraktárban Lenin szülővárosában

2009.11.13. 18:19 Módosítva: 2009.11.13. 20:37
Felrobbant egy fegyverraktár Uljanovszkban, hárman meghaltak. A tüzet lokalizálták, várhatóan reggelre sikerül eloltani.

Több robbanás történt egy Uljanovszkban egy fegyverraktárban, hárman meghaltak, mindannyian a raktárnak is helyet adó laktanya saját tűzoltószolgálatához tartoztak, jelentette be a védelmi minisztérium. Hárman kerültek kórházba.

A helyszíni beszámolók szerint estére a robbanások egyre ritkábban hallatszottak, a tájékoztatás szerint a tüzet lokalizálták, de az oltás a szakértők számításai szerint még legalább reggelig eltart.

A védelmi minisztérium feltételezése szerint a tüzet okozó robbanás lőszerek megsemmisítése közben történt. A minisztérium sajtóosztályán hangsúlyozták, hogy a raktárban nincsenek vegyi anyagok. Szergej Morozov, Uljanovszk megye kormányzója szerint teljességgel valószínűtlen, hogy a katonai raktárban terrorcselekmény okozta volna a tüzet.

000T TRDV603582

A környékről háromezer embert evakuáltak, őket a város szállodáiban és iskoláiban helyezték el. Felszólították a lakosságot, hogy gondoskodjanak ivóvíztartalékról és gézről, hogy ebből készült maszkkal szűrjék a belélegzett levegőt. Később azonban kiderült, hogy a robbanás és a tűz nem okozott környezetszennyezést.

A térségben nem működik sem a mobil, sem a vezetékes telefonszolgáltatás, de az egyéb kommunális szolgáltatások nem akadoznak. A városban hatalmas dugók keletkeztek, mivel egy hidat lezártak, de ezt a problémát a hatóságok úgy oldották meg, hogy egy közeli, még át nem adott hídra terelték a forgalmat.

000T TRDV603583

Uljanovszk Moszkvától kilencszáz kilométerre keletre, a Volga középső folyásán, a Volgai-hátságon, a Szamarai víztározó partján, a Szvijag folyó torkolatánál terül el. Mai nevét 1924-ben kapta híres szülöttéről, Vlagyimir Iljics Leninről, akinek eredeti családi neve Uljanov volt. A várost a cári időkben Szimbirszknek nevezték, és mostanában felmerült az eredeti városnév visszaállítása.