Móric
9 °C
15 °C

Vádat emeltek a texasi ámokfutó ellen

2009.12.03. 00:57

Harminckét rendbeli előre megfontolt emberölési kísérlet miatt emeltek vádat szerdán a texasi ámokfutó ellen. Nidal Malik Hasan katonaorvos ellen korábban 13 rendbeli előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés miatt emeltek vádat.

Az amerikai hadsereg őrnagyi rangú pszichiátere november 5-én rántott fegyvert a Fort Hood-i támaszponton és lelőtt 12 katonát, valamint egy civilt, 29 személyt pedig megsebesített. Az újabb vádemelés nem egészen egy nappal azután történt, hogy Hasan civil ügyvédje bejelentette: értesítették, hogy a hadsereg meg akarja vizsgáltatni, védence jelen egészségi állapotában bíróság elé állítható-e, illetve milyen elmeállapotban volt a mészárlás idején. Hasant - aki "Allah Akbár" kiáltással állítólag több mint 100 lőszert lőtt ki két pisztolyból, mielőtt egy rendőrnő négyszer meglőtte - még mindig a hadsereg San Antonió-i kórházának intenzív osztályán kezelik.

John Galligan, Hasan ügyvédje szerdán közölte, hogy a hadsereg illetékeseivel nem tudott telefonon kapcsolatba lépni, így nem tudja, mikor és hol végzik el az elmeszakértői vizsgálatot.