Lebuktak a polgármesteri hivatalok fosztogatói

2009.12.08. 13:34

Szlovák és magyar polgármesteri hivatalokra specializálódott betörőbandát sikerült elfognia a rendőröknek. A három férfi a két országban több mint negyven polgármesteri hivatalt tört fel. Kettőt közülük előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság harmadik társuk szabadlábon védekezhet, hangzott el a szlovák és magyar rendőrök közös keddi sajtótájékoztatóján, Nyíregyházán. A bűnözőket még a nyáron elfogták, de a bonyolult bizonyítási eljárás miatt a részletekről csak kedden számoltak be.

A betöréssorozat 2009 áprilisában kezdődött: a tolvajok a gyenge védelmű polgármesteri hivatalokat nézték ki maguknak, a páncél- és lemezszekrényeket törték fel saját módszerükkel. Kizárólag készpénzt vittek magukkal, a magyar hivatalokból több mint hárommillió forintot, a szlovákokból pedig körülbelül hatezer eurót (1,6 millió forintot).

A tolvajok már jóval elfogásuk előtt a rendőrök látókörébe kerültek, de elfogni nem tudták őket. Végül a Nyíregyházától néhány kilométerre fekvő Sényőn, a polgármesteri hivatalban csaptak le rájuk. A sajtótájékoztatón elhangzott: a nyomozást megnehezítette, hogy a banda tagjai a rokonaikkal alibiket biztosítottak maguknak, mobiltelefont pedig nem használtak. Egy-egy polgármesteri hivatalhoz akár kilométereket is gyalogoltak, autójukkal ugyanis nem hajtottak be a településekre.

A szlovák rendőrök azt mondták, hogy a betörések miatt korábban már figyelmeztették a polgármesteri hivatalokat, hogy ne tartsanak készpénzt az épületben. Arról is beszéltek, hogy a betörők nem beszélnek szlovákul, így fordulhatott elő, hogy az egyik faluban a polgármesteri hivatal helyett az egyik óvodába törtek be. Szlovákiában az eddigi adatok szerint hét helyre tört be a banda, de nem kizárt, hogy újabb eseteket is rájuk lehet bizonyítani. A nyomozásnak még nincs vége.