Narancsriasztást adott ki az OMSZ

2009.12.25. 21:40 Módosítva: 2009.12.26. 09:46

Elsősorban kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz és vízszivattyúzáshoz riasztották a tűzoltókat az elmúlt éjszaka a viharos szél miatt, közölte a katasztrófavédelem és a tűzoltóság szombat reggel. A tűzoltókat a viharos időjárás miatt 35 esetben riasztották, a legtöbben Pest megyében.

A meteorológiai szolgálat péntek este rendelt el narancssárga riasztást az ország három régiójára: először Közép-Magyarországra, majd a Dél-Dunántúlra és a Dél-Alföldre is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előőrejelzése szerint szombat délig az északnyugatira forduló szelet várhatóan többfelé viharos széllökések kísérik, a szélsebesség elérheti a 60/80 km/órás sebességet is a Dunántúlon.

Az érkező front mentén elsősorban a Dunántúlon, de akár az ország középső és délkeleti részén is kialakulhat helyenként zivatar. Ilyenkor egy-egy helyen 90 km/h fölé is erősödhet a szél, és akár jégeső is előfordulhat.

Éjszaka várhatóan csökken a felhőzet, és szombaton az ország nagy részén több órára kisüthet is akár a nap. Szombat délután már csak északkeleten valószínű elszórtan eső, zápor.