Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Erős földrengés volt Peruban

2010.01.04. 06:41

Erős földrengés rázta meg Peru és a Salamon-szigetek térségét szinte egyidejűleg, közép-európai idő szerint vasárnap este.

Az amerikai földtani intézet (USGS) közölte, hogy a Richter-skála szerint 6,5-es erejű földrengés rázta meg a Csendes-óceán déli részén elterülő Salamon-szigeteket közép-európai idő szerint vasárnap 22 óra 48 perckor (helyi idő szerint hétfőn délelőtt 9 óra 48 perckor).

A rengés epicentruma Gizo szigettől 88 kilométerre dél-délkeletre, fészke pedig 10 kilométeres mélységben volt. Nem sokkal később, helyi idő szerint 10 óra 36 perckor ismét megmozdult a föld, az a rengés még erősebb, 7,2-es erejű volt.

Személyi sérülésről nem érkezett jelentés, és a csendes-óceáni szökőár-előrejelző központ sem adott ki riasztást. Földcsuszamlások miatt azonban több településen is megrongálódtak házak.

2007 áprilisában egy 8,1-es erejű földrengés és az azt követő szökőár 52 ember életét követelte Gizo szigetén, és ezrek váltak földönfutóvá.

Peru középső és északi partvidékét a Richter-skála szerint 5,7-es erejű földrengés sújtotta közép-európai idő szerint vasárnap 21 óra 39 perckor, helyi idő szerint 15 óra 39 perckor. A földmozgás epicentruma Huaraz várostól 75 kilométerre északnyugatra, fészke pedig 104 kilométeres mélységben húzódott az Andok hegyvonulata alatt.

2007 augusztusában egy 7,9-es erejű földrengés letarolta Peru déli partvidékét. A természeti csapás következtében 595 ember vesztette életét, több mint 300 eltűnt, 75 ezer épület pedig megrongálódott.

A Salamon-szigetek és Peru is a Csendes-óceánt körbefogó "tűzgyűrűn" fekszik, ahol a tektonikus lemezek ütközése gyakran szeizmikus és vulkánikus tevékenységgel párosul.