Kisebb áradás a Felső-Tiszán

2010.01.09. 11:57

Az elmúlt napokban hullott csapadékmennyiség hatására újra árad a Tisza felső szakasza, árvízvédelmi készültség azonban egyelőre nincs a folyón. A külföldi vízgyűjtőn az elmúlt napon átlagosan 3-5 milliméter csapadék hullott, amelynek hatására a térség folyói újra áradni kezdtek. A Tisza a határszelvényben jelenleg apad, Tivadartól lejjebb kismértékű áradás tapasztalható, a védvonalak mentén készültséget egyelőre nem tartanak. Tiszabercel térségében a vízszint újra megközelítheti a legalacsonyabb készültségi szintet.

A Túr az újabb kisebb árhullám érkezését követően a legalacsonyabb készültségi szint közelében tetőzött, és megkezdődött lassú apadása. A Szamos is árad, azonban a szombat reggeli vízállás az első fokú készültségi szint alatti. A Kraszna vízállása emelkedik, Ágerdőmajornál kismértékben árad a folyó, itt érvényben van az elsőfokú árvízvédelmi készültség.

Egy szakaszon másod, a Szamos-Krasznaközben pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség van. A tiszaberceli, valamint a Szamos-Krasznaközben lévő három szivattyútelep 590 ezer köbméter vizet emelt át pénteken a folyókba, így jelenleg több mint hatezer hektárnyi földterületet fed belvíz. A megyében a Felső-Szabolcsi és Nyírségi Vízgazdálkodási Társulatok üzemeltetnek szivattyútelepeket másodfokú belvízvédelmi készültség keretében.

Az előrejelzések szerint a következő három nap alatt átlag 15-16 milliméter csapadékra kell számítani a vízgyűjtőn.