Ismét elnapolták az leányfalui gázoló kiadatási tárgyalását

2010.01.13. 14:44

Rövid eljárás keretében ismét elnapolta Francis Ciarán Tobinnak, a két kisgyermek halálát okozó, egy évtizeddel ezelőtti leányfalui gázolás felelősének kiadatási tárgyalását szerdán a dublini felsőbíróság. A rovid meghallgatáson az eljáró bíró szerdához három hétre tűzte ki a legközelebbi tárgyalási napot az ügyben. Az újabb elnapolást Tobin védői kérték, és a bíró jóváhagyta a beterjesztést, azzal, hogy a következő meghallgatáson "már szeretne haladást látni" az ügyben. Ez azt valószínűsítheti, hogy a három hét múlva esedékes tárgyaláson már részletesebb meghallgatás lehet, bár döntés még akkor sem biztos.

Az ír igazságszolgáltatási gyakorlatban rutinszerű a tárgyalások többszöri elnapolása a hasonló ügyekben. Az előző, szintén csak a tárgyalás elnapolásáról döntő rövid meghallgatás december elején volt a dublini felsőbíróságon.

Francis Ciarán Tobin, az Irish Life biztosítótársaság volt magas rangú tisztviselője, aki három évig dolgozott a cég képviseletében Magyarországon, 2000. április 9-én, Leányfalun Volvójával előzés közben felhajtott a járdára, és elütött két kisgyereket, akik a helyszínen meghaltak. Az egyik áldozat öt-, a másik kétéves volt; utóbbi babakocsiban ült a szerencsétlenség pillanatában. Tobint 2002-ben, távollétében az eljáró magyar bíróság háromévi szabadságvesztésre ítélte; ezt fellebbezés után 18 hónapra csökkentették. Tobin 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról.

A magyar kiadatási kérelmet két éve az ír legfelsőbb bíróság egyszer már elutasította, azzal az indokkal, hogy Tobin jogszerűen hagyta el Magyarországot, még a magyar bíróság ítélethozatala előtt, és "nem már megszületett ítélet végrehajtása elől menekült el" onnan, így kiadatása nem rendelhető el. Azóta azonban változtak a kiadatást szabályozó ír törvények, és Magyarország az EU tagja lett. Tobint tavaly novemberben - a magyar hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs alapján - Dublinban őrizetbe vették.