Jemenben megölték az al-Kaida egyik helyi vezetőjét

2010.01.13. 15:47

A jemeni biztonsági erők harcban megölték az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi vezetőjét, négy társát pedig őrizetbe vették, jelentette be szerdán a kelet-jemeni Sabva tartomány kormányzója. A megölt terroristavezér, Abdullah al-Mehdar szerepelt a jemeni kormány körözött al-Kaida-tagokról összeállított listáján. A biztonságiak kedden körbevették a férfi házát, és tűzpárbajban megölték - közölte az állami hírügynökség a kormányzóra hivatkozva.

Ali al-Aniszi, Jemen nemzetbiztonsági főnöke közölte: a kizárólag jemeni végrehajtású művelet eredményeként a hálózat egyik fontos tagját tudták semlegesíteni. "A két decemberi akció után a szanaai, illetve a külvárosi sejteket is kiiktattuk. Támadásban vagyunk, a terroristák félnek és bujkálnak" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy Jemen soha nem volt és nem is lesz a terroristák menedéke.

Szerdára virradó éjszaka fegyveresek, gyaníthatóan az al-Kaida harcosai megrohantak egy rendőrségi őrjáratot, és megöltek két embert, négyet pedig megsebesítettek Sabva tartomány egy hegyvidékes területén. A kelet-jemeni tartományban a gyanú szerint az al-Kaida több tagja is rejtőzködik, sokan közülük a központi kormányzatból kiábrándult törzsek védelmét élvezik.