Utazó tolvajokat fogtak Szegeden

2010.01.13. 16:00

Egyelőre bizonyíthatóan négy esetben volt elkövetője a Homokháton lopásoknak az a két pécsi férfi, akiket szerdán a szegedi rendőrkapitányság munkatársai a Baranya megyei rendőrökkel együttműködve őrizetbe vettek, közölte a város rendőrkapitánya sajtótájékoztatóján Szegeden. Zélity László elmondta: a két férfi négy esetben összesen csaknem nyolcszáz ezer forintot zsákmányolt, és kifejezetten pénzszerzés miatt érkeztek a Dél-Alföldre. A gyanúsítottakat Pécsen fogták el, társukat még keresik. Vizsgálják azt is, hogy további bűncselekményekhez van-e közük.

A gyanúsítottak három alkalommal polgárőrnek, egy alkalommal rendőrnek adták ki magukat, hogy az áldozatoktól pénzt szerezzenek. A hivatalos eljárás látszatát keltve, miután bejutottak az otthonokba, arra kérték a sértetteket, mutassák meg az értékeiket. Két esetben a lakók gyanút fogtak, és nem jutottak pénzhez az elkövetők, de a másik két esetben erőszakot alkalmazva 400 ezer illetve 360 ezer forinttal távoztak.

A 31 és 33 éves férfiak nem ismeretlenek a rendőrség előtt. Mindketten többször voltak büntetve hasonló cselekmények - rablás, testi sértés, lopás – miatt. Előzetes letartóztatásukat a szegedi rendőrkapitányság indítványozza, tettükért akár tíz év börtönt is kaphatnak.

Mellettük a szegedi rendőrök elfogtak két román állampolgárt is, akik a város környékén autósokat állítottak meg, azzal, hogy pénzt kérjenek tőlük élelemre, de a tartozást később visszafizetik. Ezért cserébe névjegykártyát és arany ékszernek látszó gyűrűt is adtak, melyekről később kiderült, hogy réz utánzat. Az autósoktól átlagban 5-13 ezer forint közötti összegeket szedtek be. Lebuktatásukban a lakosság segítette a rendőrséget. A gyanúsítottak kihallgatták, és kezdeményezik előzetes letartóztatásukat.