Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyre gyorsabban mentik a turistákat a Machu Picchuról

2010.01.29. 07:13

Az időjárás javulásával felgyorsult a perui esőzések miatt már napok óta az inka romvárosban, Machu Picchun rekedt turisták kimentése. A perui turisztikai miniszter közlése szerint helyi idő szerint csütörtök reggel 600 turistát tudtak elvinni helikopterekkel. Így a Machu Picchu lábánál lévő Aguas Calientes faluban rekedt 2000 emberből (akik amiatt várakoztak itt már vasárnap óta, mert a közeli Cuzcóból ide vezető magas hegyi vasútvonalat sziklaomlások rongálták meg és zárták el) már több mint 1600 embert menekítettek ki.

A perui hatóságok tucatnyi helikoptert vetettek be a mentőakcióban: ezek felét az Egyesült Államok biztosította, de például az argentin légierő is küldött erősítésül két gépet csütörtökön.

A már kimenekítettek közül néhányan arról számoltak be, hogy a Machu Picchu lábánál rekedt tömegből elsőként az európai és amerikai turistákat vitték el a helikopterek, de ezért 500 dollárt kellett fizetni. A perui turisztikai miniszter viszont azt állította, senkitől nem kértek pénzt azért, hogy elszállítsák.

A Machu Picchu a spanyol hódítók elől elmenekült inkák utolsó fővárosa, az elveszett város Peruban. A perui Andok déli láncolatában, Cuzcótól körülbelül 115 kilométernyire, az Urubamba folyó völgyében, az Urubamba 2450 méter magas hegycsúcsán fekszik.