Rafael
19 °C
33 °C

Egyre gyorsabban mentik a turistákat a Machu Picchuról

2010.01.29. 07:13

Az időjárás javulásával felgyorsult a perui esőzések miatt már napok óta az inka romvárosban, Machu Picchun rekedt turisták kimentése. A perui turisztikai miniszter közlése szerint helyi idő szerint csütörtök reggel 600 turistát tudtak elvinni helikopterekkel. Így a Machu Picchu lábánál lévő Aguas Calientes faluban rekedt 2000 emberből (akik amiatt várakoztak itt már vasárnap óta, mert a közeli Cuzcóból ide vezető magas hegyi vasútvonalat sziklaomlások rongálták meg és zárták el) már több mint 1600 embert menekítettek ki.

A perui hatóságok tucatnyi helikoptert vetettek be a mentőakcióban: ezek felét az Egyesült Államok biztosította, de például az argentin légierő is küldött erősítésül két gépet csütörtökön.

A már kimenekítettek közül néhányan arról számoltak be, hogy a Machu Picchu lábánál rekedt tömegből elsőként az európai és amerikai turistákat vitték el a helikopterek, de ezért 500 dollárt kellett fizetni. A perui turisztikai miniszter viszont azt állította, senkitől nem kértek pénzt azért, hogy elszállítsák.

A Machu Picchu a spanyol hódítók elől elmenekült inkák utolsó fővárosa, az elveszett város Peruban. A perui Andok déli láncolatában, Cuzcótól körülbelül 115 kilométernyire, az Urubamba folyó völgyében, az Urubamba 2450 méter magas hegycsúcsán fekszik.