Fakivágásért börtön a roma kisebbségi vezetőnek

2010.02.15. 14:50

Egy erdősáv kivágásáért nem jogerősen egy év börtönbüntetést kapott Heves város roma kisebbségi önkormányzatának vezetője, írta a heol.hu Heves megyei hírportál hétfőn.

Balogh Jánosné, a kisebbségi önkormányzat elnöke a tavaly januári nagy hidegben arra kérte Heves polgármesterét, hogy a város adjon fát a településen élő cigányoknak, mert nincs mivel fűteniük, fáznak. Csáki Zsigmond polgármester kijelölt három vágásérett fát azzal, hogy azok térítési díj nélkül kivághatók és elszállíthatók.

A tudósítás szerint a kisebbségi önkormányzat tagjai ezt követően kivonultak a megjelölt helyszínre és tarra vágták a teljes erdősávot. A városvezetés döbbenten értesült a motoros fűrészekkel végzett pusztításról, amelynek mértéke sokszorosan meghaladta az engedélyezett mennyiséget, és feljelentést tett a rendőrségen.

A napokban megszületett az elsőfokú bírósági ítélet: a hevesi kisebbségi önkormányzat elnökét egy év letöltendő börtönbüntetéssel sújtották. Az érintett azonnal fellebbezett, így a döntés egyelőre nem jogerős.