Újabb áldozata van a gyilkos osztrák sajtnak

2010.02.25. 16:58

Egy ötödik osztrák is meghalt listeria baktériummal fertőzött sajt miatt, ezzel hétre nőtt a halálos áldozatok száma, jelentette csütörtökön az osztrák sajtó. Egy 57 éves alsó-ausztriai férfi halt meg az osztrák Prolactal sajtüzem termékének fogyasztása után. Az öt osztrákon kívül eddig két német fogyasztó halálát okozta a listeria-fertőzés, mind a heten más betegségben is szenvedtek.

A stájerországi Hartbergben működő üzemben teljesen leállt a termelés, mint mondták, egy általános minőségi ellenőrzés miatt. Az előző héten derült ki, hogy 2009 végén hatan meghaltak a fertőzött termékek fogyasztásától. Az üzem közlése szerint a fertőzött termékeket januárban kivonták a forgalomból, rögtön azután, hogy a hivatalos vizsgálatok egyértelmű összefüggést mutattak a sajtok és a halálesetek között.

Az ügyészség vizsgálatot indított a gyártó cég vezetői ellen gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint Magyarországra nem szállítottak listeriafertőzött sajtot. A listeriózis megbetegedés egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki. Legyengült szervezet - csecsemők, várandós nők, idős személyek, valamint gyenge immunrendszerű emberek - esetén nagyobb veszélye van a súlyos tünetekkel járó betegség kialakulásának.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport