Tömeges hasmenés egy pécsi otthonban

2010.02.26. 16:50

A gondozottak csaknem tizede kapott el hasmenéssel és hányással járó fertőzést az egyik pécsi szociális otthonban. Látogatási tilalmat rendeltek el - tudta meg a Független Hírügynökség Török Katalintól, az ÁNTSZ pécsi kistérségi tisztifőorvosától. A betegség gyors lefolyású, kórházba nem került senki.

Pénteken - a korábbi 32 mellé - újabb 13 betegről kapott jelentést a tisztiorvosi szolgálat, így a fertőzöttek száma 45-re emelkedett a csaknem 500 idős embernek otthon adó pécsi szociális intézményben. A betegség gyors lefolyású, vagyis egy-két nap alatt meggyógyulnak a fertőzöttek, egyelőre senki nem került kórházba.

Az intézményben a tisztiorvosi szolgálat utasítására elkülönítve ápolják a hasmenéses betegeket, és szigorú higiéniés szabályokat vezettek be, míg a látogatók védelme érdekében látogatási tilalmat rendeltek el.

Az ÁNTSZ még vizsgálja, milyen vírus okozhatta a megbetegedéseket - Török Katalin egyelőre azt sem zárta ki, hogy H1N1-vírus okozta a fertőzéseket. A vizsgálat eredménye legkorábban hétfőn lehet meg, addig a látogatási tilalmat sem oldják fel.