Calici-járványra gyanakszanak Békéscsabán

2010.03.18. 20:42

Valószínűleg calici-vírus okozta járvány miatt 23 diákból 18 maradt otthon csütörtökön Békéscsabán, az Erzsébethelyi Általános Iskola egyik első osztályából hányinger és hányás tüneteivel, írta a Békés Megyei Online csütörtök este.

Benedekfi Katalin, a békéscsabai kistérségi tiszti főorvos arról számolt be a lapnak, hogy a helyszíni szemle alapján a 303 tanuló közül 51 gyermek hiányzása hozható összefüggésbe a fertőzéssel. Eddig tizenkét gyermek ment orvoshoz, de a szakember arra számít, hogy a megbetegedések száma tovább fog növekedni.

Az iskola élelmezését négyezer adagos konyha látja el, és mivel máshol nem észleltek hasonló panaszokat, arra következtetnek, hogy nem az élelmiszerrel terjedt el a kórokozó, hanem egy beteg gyermek vitte be a fertőzést a közösségbe.

Kucseráné Szabó Mária iskolaigazgató elmondta, fokozottan odafigyelnek a mosdók, kilincsek fertőtlenítésére és gyakrabban mossák fel az osztálytermeket. Tombácz Zsuzsanna régiós járványügyi osztályvezető szerint többet majd akkor tudhatnak, ha megvizsgálták a széklet-, illetve ételmintákat.