Rendőrökre támadtak Fegyverneken

2010.03.18. 13:46
szerdán délután három járőr egy autóst akart igazoltatni, a sofőr és utasai azonban elhajtottak a helyszínről. A rendőrök üldözőbe vették a gépkocsit, amely megállt egy lakóháznál. A sofőr ellenszegült, sőt családja is kirontott az épületből és szúró-, ütő-, illetve vágóeszközökkel keltek a védelmére.

Várhatóan előzetes letartóztatásba helyezik és akár nyolc év szabadságvesztésre is ítélhetik azt a három embert, akik házi készítésű fegyverekkel támadtak rendőrökre szerdán Fegyverneken, közölte a Szolnoki Nyomozó Ügyészség ügyésze csütörtökön.

Zsilka László tájékoztatása szerint közel tucatnyi támadó eszközt - vascsövet, baseballütőt, házilag barkácsolt szúró- és vágóeszközöket - foglaltak le az ügyben. A támadás kapcsán előállított három embert időközben őrizetbe vették és várhatóan kezdeményezni fogják előzetes letartóztatásukat.

Ellenük jelenleg csoportosan, felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folyik eljárás, amely 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Az eset szerdán délután történt Fegyverneken, ahol három járőr egy személygépkocsit próbált megállítani a község belterületén. A jármű vezetője és utasai azonban a jelzést figyelmen kívül hagyva elhajtottak a helyszínről.

A rendőrök üldözőbe vették a gépkocsit, amely nem sokkal később behajtott egy közeli mellékutcába és megállt egy lakóháznál, ahol az utasok kiszálltak. Itt a járőrök ismét kísérletet tettek arra, hogy igazoltassák a sofőrt, aki azonban ellenszegült és fenyegetőn lépett fel velük szemben. Sőt, hamarosan a hatósági eljárás alá vont férfi családja is kirontott az épületből és szúró-, ütő-, illetve vágóeszközökkel - többek között egy karddal, illetve egy vascsőre erősített, szuronyszerű kardlappal - keltek rokonuk védelmére.

Személyi sérülés nem történt és bár az egyik rendőr elővette szolgálati fegyverét, hogy visszatartsa a támadókat, végül figyelmeztető lövést nem kellett leadnia - mondta korábban a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Szabó Zita szerint ugyanis miután kollégái segítséget hívtak, komoly erősítés - további több mint tíz rendőr - érkezett a helyszínre.