Egy héttel elnapolták a leányfalui gázoló kiadatási tárgyalását

2010.04.15. 15:44

A jövő hétig ismét elnapolta a dublini felsőbíróság Francis Ciarán Tobinnak, a két kisgyermek halálát okozó, egy évtizeddel ezelőtti leányfalui gázolás ír felelősének kiadatási tárgyalását. Tobinnak legközelebb április 21-én kell megjelennie a bíró előtt. Eddig szinte csak az eljárás elnapolásáról és adatkiegészítés elrendeléséről döntöttek Írországban.

Tobin, az Irish Life biztosítótársaság volt magas rangú tisztviselője, aki három évig dolgozott a cég képviseletében Magyarországon, 2000. április 9-én, Leányfalun Volvójával előzés közben felhajtott a járdára, és elütött két kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. Az egyik áldozat öt-, a másik kétéves volt; utóbbi babakocsiban ült a szerencsétlenség pillanatában.

Tobint - aki 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról - 2002-ben, távollétében az eljáró magyar bíróság háromévi szabadságvesztésre ítélte; ezt fellebbezés után 18 hónapra csökkentették. Tobint tavaly novemberben - a magyar hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs alapján - Dublinban őrizetbe vették, de szabadlábon védekezhet; ennek egyik feltétele az is, hogy a bíró által megszabott időpontokban meg kell jelennie a dublini felsőbíróságon.