Napokig nem jár a 41-es villamos egy szakaszon

2010.04.15. 15:35 Módosítva: 2010.04.15. 16:58
Hetekre leállhat a 41-es villamos kábeltolvajok miatt. A lopást szakszerűen, csörlők és szerszámok segítségével hajtották végre, ezért az is elképzelhető, hogy a tettesek cégen belülről érkeztek. A VEKE szerint rengeteg a kábellopás a BKV-nál, a rendőrség viszont még nem tudta elejét venni a naponta előforduló ilyen eseteknek.
A VEKE felvétele
A VEKE felvétele

Délután kettőtől  kábeltolvajok miatt le kellett állítani a 41-es villamosok forgalmát a Budafok kocsszín és Kamaraerdő végállomás közötti szakaszon, tájékoztatott a BKV. Több száz méternyi betápláló kábel tűnt el, ezért a szerelvények napokig nem közlekednek majd, az érintett szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szóvivője elmondta, hogy a lopásokat gyanúsan szakszerűen hajtották végre, ezért felmerülhet, hogy a tolvajok a cégen belülről érkezhettek. A vezetéket szabályosan megbontva kicsörlőzték a föld alól, és a helyszínen készült fotókon is látszik, hogy nem szakbarbárokról lehet szó.

Vitézy felháborítónak tartja, hogy akár hetekre leállhat a villamosforgalom a 41-es vonalán a tolvajok miatt. Hozzátette, hogy a BKV sorozatosan jelenti be a lopásokat a rendőrségen, a rendőrség viszont még nem tudta elejét venni a naponta előforduló ilyen eseteknek.

A VEKE felvétele
A VEKE felvétele

A kábellopás miatt zárlat esetén közvetlen tűzveszélyes helyzet alakulhat ki. A lopás miatt a 18-as és 47-es villamos a Fehérvári úton csak harminc kilométeres sebességgel közlekedhet. A tolvajok ezúttal tízmillió forintos kárt okoztak a BKV-nak, de ezek összértéke egy évben megközelíti a kétszázmillió forintot.

A BKV tájékoztatása szerint évente mintegy 200 millió forint kárt okoznak a kábeltolvajok a cégnek, a károk összege 2005 óta évente 10-20 százalékkal emelkedik.